גלן פינאן הוא עוד אחד מהמקומות החשובים בהיסטוריה הסקוטית או אם להיות יותר מדויקים, ההיסטוריה העקובה מדם של היחסים בין הסקוטים לשכניהם מדרום – האנגלים. בואו נחפור קצת בנבכי ההיסטוריה הסקוטית וניגע קצת בגיאוגרפיה ובפסולוגיה (תורת הפסלים – המצאה שלי 🙂 ) של המקום. מומלץ להמשיך לקרוא תוך כדי לגימת ויסקי סקוטי…
היכן נמצא גלן פינאן? בסך הכל כחצי שעת נסיעה מערבה מהעיירה פורט וויליאם, הנמצאת למרגלות ההר הגבוה ביותר בממלכה המאוחדת, בן נוויס (Ben Nevis).
גלן פינאן והנסיך שהכזיב
ביום 23 ביולי 1745 הגיע הנסיך צ'ארלס אדוארד סטיוארט הידוע יותר בשמו בוני פרינס צ'ארלי, מצרפת לחופי סקוטלנד. הוא נחת באיים המערביים והמשיך בדרכו לכוון גלן פינאן. בוני פרינס צ'ארלי היה הטוען לכתר והוא נתמך על ידי היעקובינים, אלו שתמכו בצאצאיה של מרי סטיוארט (מרי מלכת הסקוטים) בזמן שבית המלוכה שכיהן אז היה בית הנובר.
עם הגיעו לאדמה הסקוטית, הוא נפגש עם כמה מקדונלדים (בני שבט המקדונלד – שבט סקוטי מאזור ההיילנדס אשר נחשב לאחת מה"חמולות" הגדולות, רבות ההשפעה והחזקות בהיילנדס). לאחר מכן, המתין הנסיך בגלן פינאן מספר ימים עד שהגיעו בני שבטים נוספים מההיילנדס, בעיקר בני קמרון ומקפי. ב-19 לאוגוסט 1745, לאחר שהנסיך הגיע למסקנה כי התמיכה הצבאית לה הוא זוכה מבוססת דיה, הוא טיפס על הגבעה ליד גלן פינאן והניף את נס המלחמה המלכותי שלו. הטוען הצעיר לכתר הכריז בגאוה בפני כל השבטים שהוא טוען לכס המלכות הבריטי בשם אביו, ג'יימס סטיוארט. לאחר מכן, עשו הסקוטים את אחד הדברים שהם ידועים בהם ביותר – שתו קצת אלכוהול משובח כדי לחגוג את האירוע החגיגי.
שמונה חודשים לאחר מכן, ב-16 באפריל 1746, הסתיימה תביעתו של צ'רלס סטיוארט לכס המלוכה בכישלון הנורא בקרב קולודן (עליו כתבתי בפוסט נפרד).
לאחר התבוסה, חזר הנסיך צ'ארלס לאזור כדי להתחמק מכוחותיו של המפקד האנגלי הנסיך וויליאם, הוא הדוכס מקמברלנד. לאחר שהוסתר באזור על ידי תומכיו הנאמנים, הוא עלה על ספינה צרפתית בחופי Loch nan Uamh, לא רחוק מהמקום בו ירד לחוף שנה לפני כן והוברח מסקוטלנד בעזרתה של פלורה מקדונלד. בוני פרינס צ'ארלי סיים את חייו ברומא בשנת 1788 מבלי להציב את כף רגלו שוב על אדמת סקוטלנד.
באחד מהמקומות ההיסטוריים באזור האיים ההיברידיים, מקום הנקרא – The Prince's Cairn יש שלט המציין ומזכיר את המקום ממנו יצא הנסיך לגלות.
Glenfinnan Viaduct – הויאדוקט
מהו ויאדוקט? בעברית הוא נקרא בפשטות "גשר דרכים". בדרך כלל הויאדוקט הוא גשר הבנוי מתומכים או קשתות ומיועד למעבר כלי רכב מעל מכשולים גדולים וכך יוצר מעליהם מעבר תחבורתי עילי שעליו כביש או מסילת רכבת. שמו של הוויאדוקט נגזר מן המילים הלטיניות "דרך" (via) ו"להוביל" (ducere).
הויאדוקט בגלן פינאן נבנה על ידי סר רוברט מק אלפיין (Sir Robert McAlpine) בשנים 1897 עד 1901. המבנה עשוי כולו בטון, כולל 21 הקשתות שגובהן 15 מ' והוא מתנשא לגובה של 30 מ' מעל העמק.
הסביבה בה ממוקם הגשר הפכה אותו לפופולרי בקרב מפיקי סרטים. בשנת 1969 היה זה הסרט הבריטי-אמריקאי Ring of Bright Water בכיכובם של ביל טראברס & וירג'יניה מק'קנה. מאז כיכב הויאדוקט בסרטים נוספים שהמפורסמים בהם הם הסרטים מסדרת הארי פוטר כשאת תפקידה של ההוגוורטס אקספרס, הרכבת בה מגיעים התלמידים להוגוורטס, מגלמת ה-Jacobite Steam רכבת תיירותית לחלוטין. אגב, הרכבת עליה אנחנו מדברים יוצאת מפורט וויליאם ומגיעה למלאייג והיא מהווה את אחת מהאטרקציות המקוריות של האזור. הנסיעה בה אורכת כמעט יום שלם ואם מזמינים כרטיסים מראש ומגיעים מוקדם, ניתן להשיג מקום בצד שמאל של הקרון ולראות את הויאדוקט מהזווית בה הוא התפרסם בסצנה המפורסמת בסרט "הארי פוטר וחדר הסודות".
ועכשיו הגענו לפסל ולאנדרטה
ב-1815 היעקוביטים כבר לא היוו איום פוליטי. אלכסנדר מקדונלד מגלנאלדייל, נצר קטן לשבט מקדונלד, בנה מגדל הנצחה בגלן פינאן כדי להנציח את הנפת נס המרד. המגדל תוכנן על ידי האדריכל הסקוטי ג'יימס גילספי גרהם. פסל ה-Unknown Highlander, שהוצב בראשו של המגדל נוצק על ידי ג'ון גרינשילדס רק 20 שנים מאוחר יותר – בשנת 1835. בניגוד למה שנהוג בעולם לחשוב, לא מדובר בפסלו של הנסיך צ'רלס אדוארד סטיוארט , אלא בפסלו של היילנדר אנונימי הנועד לתת כבוד לכל ההיילנדרים שלחמו לצדו של הנסיך.
מאז שנת 1938, נמצאת אנדרטת גלן פינאן באחריותה של הקרן הלאומית לסקוטלנד. המקום מכיל מרכז מבקרים, המספק כרטיסים, מידע ותערוכות, חנות ובית קפה. המגדל הפך גם אנדרטה לאלכסנדר מקדונלד, שמת לפני השלמתה. מידי שנה ב-19 באוגוסט מתקבצים באזור מאות חובבי ותומכי היעקובינים לזכר הנפת נס המרד של שנת 1745.
בעלות קטנה ניתן לעלות למגדל לתצפית על כל הסביבה אך אני ממליץ לעלות לגבעה הנמצאת מאחורי בית הקפה שליד מגרש החניה במקום. התצפית משם טובה הרבה יותר וניתן מצד אחד לראות את המגדל והאנדרטה ומצד שני את הויאדוקט. מראה מרהיב.
עדות נוספת לחשיבותו של המקום והאתר מספק לנו שטר הכסף בן ה-10 פאונד המונפק על ידי הבנק הסקוטי: הויאדוקט ודמותו של ההיילנדר, מונצחים על גבי השטר.
עוד על סקוטלד תוכלו לקרוא בפוסט הנפלא של גלית ויינברג.
לסיום קצת מוסיקה
אין מוסיקה מתאימה יותר לסיים אתה את הפוסט הזה מאשר חלק מפסקול הסרט "הארי פוטר וחדר הסודות". מוסיקה מופלאה שהלחין ג'ון וויליאמס.