
בשנים האחרונות הפיליפינים הופכת ליעד תיירותי מבוקש במיוחד, ובצדק. ארכיפלג זה המשתרע על פני אלפי איים, התברך בנופים עוצרי נשימה: שמורות טבע טרופיות, טרסות אורז מן המרשימות בעולם, חופים חלומיים ששימשו זירה לצילומי סדרות כמו הישרדות, ואתרי צלילה עשירים במגוון ביולוגי יוצא דופן – חלק ממשולש האלמוגים של דרום מזרח אסיה. כל אלה, לצד תופעות גאולוגיות נדירות ותרבות מקומית עשירה ועתירת מסורת, הופכים את הפיליפינים ליעד מרתק למטיילים סקרנים.
ומעבר לכל אלה – יש את האנשים. תושבי הפיליפינים הם עם חם, מסביר פנים הנושא עמו מורשת תרבותית עשירה שהיא שילוב מרתק של מסורות ילידיות, השפעות אסייתיות, ספרדיות ואמריקאיות. בתוך הפסיפס המרהיב של למעלה מ־7,000 איים, ניתן למצוא לא רק נופים עוצרי נשימה, אלא גם סיפורים ואגדות עממיות שעברו מדור לדור. אחד המקומות שבהם נשזרים המיתוסים והמציאות לכדי חוויה יוצאת דופן, הוא הנהר התת קרקעי שבפלאוואן (Palawan) – פלא טבע נדיר אשר סיפורים עממיים רבים קשורים בו.
פלאוואן
האי פלאוואן השוכן במערב הפיליפינים (ונחשב לחלק מגוש איי ויסאיאס – Visayas), הוא ללא ספק אחד מהמקומות היפים במדינה. בשנים האחרונות זכה האי להכרה בין לאומית כיעד תיירותי מהמרהיבים בעולם: מגזינים נחשבים כמו Condé Nast Traveler ו-National Geographic Traveler דירגו אותו בעקביות בין האיים היפים והמרשימים ביותר וזאת בזכות השילוב הייחודי של נופים פראיים, מערכות אקולוגיות עשירות ואתרי טבע יוצאי דופן ובראשם הנהר התת קרקעי בפוארטו פרינססה. נהר זה מוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו (מאז 1999) וכאחד משבעת פלאי עולם הטבע (מאז 2012). אך הענין הרבה בפלאוואן אינו מסתכם רק בשל יופיו הרב של המקום ובטבע עוצר הנשימה של האי: סיפורי העם שעברו מדור לדור הקשורים במקום, הם חלק בלתי נפרק ממנו.

הנהר התת קרקעי
אך לפני סיפורי העם, הנה כמה הסברים גיאולוגיים.
הנהר התת קרקעי של פוארטו פרינססה שוכן במרכז האי פלאוואן, בתוך שמורת טבע טרופית מרהיבה והוא אחד הנהרות התת קרקעיים הארוכים והמרשימים בעולם. אורכו הכולל כ-8.2 קילומטרים, כאשר חלק ניכר ממנו זורם מתחת לרכס הרים גירני ונשפך ישירות לים. במהלך מיליוני שנים בתהליך קרסטי איטי, חצבו המים מערות תת-קרקעיות ענקיות ויצרו בו מערכת של חללים ומעברים שבהם זורם הנהר.
במהלך השייט בנהר נגלים לעינינו נטיפים וזקיפים מרהיבים, אולמות ענקיים ואף מעבר נדיר בין מים מתוקים למים מלוחים. חלקו העיקרי של הנהר עובר מתחת להר סנט פול הנמצא בתוך הפארק הלאומי של פוארטו פרינססה.
השילוב בין יופי טבעי נדיר, חשיבות גאולוגית ומערכת אקולוגית ייחודית, הופך את המקום לאתר מורשת עולמית ולפלא טבע אמיתי. הנה תיאור סכמתי של זרימת הנהר:
מיד עם הגיענו לכניסה לנהר התת קרקעי, יקדם את פנינו שלט המספר לנו כי המקום הוא אתר מורשת עולמית של אונסקו.

יופיו של המקום ועוצמתו של הטבע כפי שהדבר בא לידי ביטוי בתוך השייט בנהר, ממש אינם עוברים בצילומים, ולמרות זאת הנה כמה תמונות מהאתר.

Creative Commons license by Ron van Oers


אמנת ראמסר
בשנת 2012 זכה הנהר התת קרקעי של פוארטו פרינססה להכרה בין לאומית נוספת, כאשר הוכר כמקווה מים בעל חשיבות מיוחדת במסגרת אמנת ראמסר (Ramsar Convention): זו אמנה בין לאומית העוסקת בשימור מקווי מים ובתי גידול של עופות מים וזאת מתוך הכרה בתפקיד האקולוגי הבסיסי שלהם ובערכם הכלכלי, המדעי והתרבותי. אמנה זו נחתמה בעיר ראמסר באיראן בשנת 1971 ובשנת 1993 חתמה עליה גם מדינת ישראל. ההכרה הזו אינה רק אות כבוד, אלא בעיקר התחייבות לשמירה על המערכת האקולוגית הייחודית של הנהר, שכוללת מינים אנדמיים של בעלי חיים וצמחים, מערות קארסטיות נדירות וזרימה תת קרקעית יוצאת דופן.
אגדות וסיפורי עם
מעבר לתופעה הגאולוגית המרהיבה וליופיו הפראי של הנהר, הוא מרכז סביבו סיפורים בני מאות שנים – אגדות עם שעברו מדור לדור וממשיכות לחיות בדמיונם של המקומיים. בפיליפינים כמו ברבות מתרבויות העולם, הטבע אינו רק נוף אלא גם גורם משמעותי בסיפורי המיתולוגיה. הטבע הוא מקור לסיפורי אהבה, למאבקים בין אלים ורוחות ולעיתים סיפורים אלו מציבים לנו גם תמרורים מוסריים. הנהר התת קרקעי של פוארטו פרינססה הנמצא בליבו של יער גשם עבות ובצל מצוקים דרמטיים, הפך לא רק למסלול שייט מרהיב, אלא גם לנתיב של סיפורים קסומים. כאן מתחברים מים ואבן, מציאות ומסתורין, והעולם המוחשי והדמיוני משתלבים זה בזה.
קודם כל מהיכן השם "פוארטו פרינססה" ומי זו הנסיכה שעל שמה נקרא המקום?
לפי אחת הסברות, השם ניתן לכבוד אחת מהנסיכות הספרדיות לבית המלוכה הבורבוני, ככל הנראה בתה של איזבל השנייה, מלכת ספרד (ששלטה בין השנים 1868–1833). אך אין עדות היסטורית חד משמעית המחברת את השם לנסיכה מסוימת.
כמובן יש גם את האגדה המקומית המספרת כי השם ניתן בעקבות נסיכה יפהפייה מהמיתולוגיה המקומית, שנראתה רוקדת על החוף בלילות ירח מלא והופיעה בפני דייגים באור מסתורי. על פי הסיפור, אנשי המקום החלו לקרוא למפרץ השקט והיפהפה שבו היא נראתה – "הנמל של הנסיכה" ומכאן השם פוארטו פרינססה.

נהר האהבות הנסתרות
אך פרט לנסיכה אשר על שמה נקראת פוארטו פרינססה, יש נסיכה נוספת הקשורה למקום.
על פי האגדה, בעידן הקדום עוד הרבה לפני הגעת בני האדם אל פלאוואן, חיו על האי ענקים. החזק שבהם היה טאבאן (Taban), שומר הרי סנט פול. הוא התאהב בנסיכה יפהפייה ושמה לולה (Lola), בת הים שבאה מממלכת המים התכולים. יום אחד, כאשר השמש שקעה והכוכבים נצנצו מעל המפרץ, הבחין טאבאן בלולה רוקדת על חוף הים. הוא הוקסם מיופייה וקרא לה מתוך ההרים. לולה שמעה את קולו העמוק ונמשכה אליו אף היא. הם נפגשו במערה נסתרת והחלו להיפגש שוב ושוב – הוא מההרים והיא מהמים.
אך האלים לא ראו זאת בעין יפה מכיוון שחוקי הבריאה אסרו על איחוד בין שוכני האדמה לבין שוכני הים. כעונש, פתחו האלים את ליבת ההר וגרמו לנהר עצום לפרוץ מתחת לאדמה, לשטוף את מקום מפגשם ולהטביע את זכרם לעד במעמקי הסלעים.
מאז, כך מאמינים המקומיים, זורם הנהר התת-קרקעי מעל מסלול אהבתם של טאבאן ולולה. בלילות שקטים במיוחד, עדין ניתן לשמוע את לחישת קולותיהם של טאבאן ולולה מהדהדים במערות.

אך טאבאן ולולה הם אינם הזוג היחיד אשר סיפור אהבתם נקשר למקום. סיפור ידוע נוסף הוא סיפורם של לגונדי ודַאקִיל (Legundi & Dakil).
פעם חיה בפאלוואן נסיכה יפה בשם לגונדי שהייתה מאוהבת בבחור פשוט, דייג בשם דַאקִיל. אך אביה של לגונדי שהיה גם הדאטו (ראש השבט), סירב לאשר את הקשר ביניהם ורצה להשיאה לנסיך (כיאה למעמדה) מעיר רחוקה.
הנסיכה והדייג החליטו לברוח ליערות ההרריים של פאלוואן, שם הסתתרו ליד אגם יפהפה. אך כוחותיו של אביה הדאטו השיגו אותם ובלית ברירה, הם קפצו אל תוך מי האגם בתקווה למות יחד, אך האלים ריחמו עליהם. לגונדי הפכה לעץ דקל גבוה ועדין ודאקיל הפך לאגם צלול למרגלותיו. עד היום, המקומיים מאמינים שצורת הדקל שעל שפת האגם נראית כמו דמותה של נערה שמביטה מטה בעצב. אם תרצו, הרי זו גרסה מקומית לסיפור אהבתם של רומיאו ויוליה.

ראינו אם כן כי הנהר התת קרקעי של פוארטו פרינססה הוא אינו רק פלא טבע עוצר נשימה, אלא גם ביטוי לרוחם הדמיונית של תושבי האי פלאוואן ולדרך בה שלובים זה בזה הטבע והתרבות. זהו מסע לתוך עולם של מיתוסים, אמונות וסיפורים מקומיים הממשיכים ללוות את תושבי פלאוואן כבר שנים ארוכות. כשמסיימים שייט שקט בין נטיפי האבן של הנהר, קשה שלא לחשוב על הסיפורים שנולדו בין הצללים והמים, על הדמויות האהובות מהאגדות, ובכלל על הקסם המיוחד השמור לפינות נעלמות של העולם.
לסיום קצת מוסיקה
פרדי אגילאר (Freddie Aguilar) הוא אחד האמנים הפיליפינים הידועים והמשפיעים ביותר. הוא יליד 1953, זמר ונגן גיטרה שפרץ לתודעה בשנות ה־70 עם שירים המשלבים מוזיקה עממית, מסרים חברתיים וזהות לאומית. סגנונו מאופיין בבלדות בעלות תוכן אישי ופוליטי ואלו הפכו אותו לאייקון תרבותי בפיליפינים.
השיר המזוהה ביותר עמו הוא “Anak” (בתרגום: ילדי או בני) שנכתב ב־1977 ונחשב לאחד השירים הפופולריים ביותר שיצאו מהפיליפינים אי פעם. השיר מספר את סיפורו של הורה המדבר אל ילדו לאחר שזה בחר בדרך לא נכונה בחיים. מילות השיר מביעות כאב, געגוע ואהבה ללא תנאי מצד ההורה.
“Anak” נגע ללבם של מיליונים לא רק בפיליפינים אלא גם בעולם – הוא תורגם ליותר מ־20 שפות, בוצע בעשרות גרסאות ואף שימש כבסיס לסרטים וסדרות.