האימפריה היוונית ולאחריה הרומית, חלשו על מרחבים עצומים לאורכו של אגן הים התיכון, והנציחו בהם את תקופות שלטונן הארוכות בעזרת שלל מבנים מעוררי השתאות. בין המבנים הרבים האלו, נתן למנות גם את התיאטראות הרבים שנשארו אחריהן.
כמובן שגם אצלנו בארץ נשארו מספר מבנים כאלו מהתקופה הרומית כאשר הידועים שבהם הם בקיסריה, בית שאן ושוני. בעוד שהיוונים בנו את התיאטראות שלהם על מורדות גבעה, עשו זאת הרומאים ללא קשר לטופוגרפיה. אך בואו נעשה קודם כל סדר במושגים. מה ההבדל בין תיאטרון לאמפיתיאטרון?
הפרוש המילולי של אמפיתיאטרון הוא תיאטרון כפול: זהו מבנה אובלי, סגלגל ובעל מערכת מושבים המקיפה את הארנה מכול עבר ב-360 מעלות. התיאטרון לעומת זאת הוא מבנה בצורת חצי עיגול (ולעיתים מעט יותר) כאשר מושבי הצופים הם לפני הבמה ואינם מקיפים אותה מכל עבר. מכאן ניתן להסיק כי גם המבנה בשוני הוא תיאטרון ולא אמפיתיאטרון, למרות שהשם שניתן לו הוא "אמפי שוני"…
מבני תיאטרון מרשימים השאירו אחריהם הרומאים גם בירדן, סוריה ומצרים. אחד התיאטראות שסיפורו מעניין במיוחד הוא זה הנמצא בעיר אוכריד, ברפובליקה של צפון מקדוניה.
אוכריד
העיר אוכריד שוכנת לגדות האגם הנושא את אותו שם. זו עיר חשובה ביותר בהיסטוריה של מקדוניה ואחד ממוקדי התיירות העיקריים של המדינה. העיר שנקראה בעבר "ירושלים של הבלקן" וכן גם אגם אוכריד, הם אתרי מורשת עולמי של אונסקו במספר קטגוריות.
אוכריד נוסדה כבר לפני למעלה מ-3000 שנה (כמו ירושלים) ושמה המקורי היה ליכנידוס. תחילה ישבו בה שבטים איליריים, לאחר מכן העיר נשלטה על ידי היוונים, הרומאים, הביזנטים והעותומאנים. בין המאות ה-9 וה-11, היתה אוכריד מרכז דתי ותרבותי חשוב. באותה עת היו בעיר 365 כנסיות (רק חלק מהן שרדו עד ימינו), זה המקום בו הומצא הכתב הקרילי וכאן החלה הנצרות הסלאבית. בנוסף לכך באוכריד עברה הדרך הידועה ויה אגנטיה (Via Egnatia) שחיברה בין העיר דיריכיום (היום דורס – Durrës באלבניה) השוכנת לחוף הים האדריאטי, לבין ביזנטיון שבמזרח.
התיאטרון באוכריד נבנה כנראה בסוף המאה ה-3 לפני הספירה, לקראת סוף ימיה של האימפריה המקדונית. היסטוריונים משערים כי הוא נבנה על ידי אזרחים מקומיים עשירים. היה זה ביטוי לתהליך ההלניזם אשר החל עוד בתקופתם של אלכסנדר הגדול ואביו פיליפוס (פיליפ השני): שילוב התרבות היוונית עם התרבות המקומית בכל מקום שאליו הם הגיעו. התיאטרון שימש להעלאת טרגדיות, קומדיות ורסיטלים.
באמצע המאה השניה לפני הספירה (148 BC) , הביסו הרומאים את המלך המקדוני פיליפ החמישי, כבשו את האיזור והתאימו את מבנה התאטרון לצרכיהם. הם הרסו את השורות הראשונות של התאטרון ובמקומן הקימו כלובים לחיות הטרף אשר שימשו לקרבות הגלדיאטורים.
בימי הזוהר שלו, התיאטרון יכול היה להכיל 5000 איש. סדר הישיבה התבסס על מעמדם החברתי של הצופים כאשר המושבים הטובים ביותר היו שמורים כמובן לאליטה. על חלק מהמושבים, ניתן לראות עד היום שמות חרוטים באבן.
בתקופת שלטונו של הקיסר הידוע דיוקלטיאנוס, הוצאו להורג במקום נוצרים רבים כחלק מרדיפת הנוצרים שאפיינה את תקופת שלטונו.
התושבים המקומיים של אוכריד תעבו את המקום עקב קרבות הגלדיאטורים וההוצאות להורג שנערכו שם וכאשר התמוטטה האימפריה הרומית במאה החמישית לספירה, הם החליטו לכסות בחול את כל האתר ולקבור אותו כדי שלא יצטרכו כלל לראותו. כך היה קבור התיאטרון מתחת לחולות אוכריד כ-1500 שנה.
גילוי מחדש
בתחילת שנות ה-20 של המאה הקודמת, חקר את המקום היסטוריון רוסי בשם ניקודים קונדקוב (Nikodim Kondakov). קונדקוב היה הראשון להעלות את ההשערה כי במקום אמור להיות מבנה תיאטרון. למרות זאת המקום לא נחפר אולי מכיון שקונדקוב הלך לעולמו בשנת 1925. רק 10 שנים לאחר מותו בשנת 1935, החלו חפירות אשר אישרו את השערותיו של קונדקוב. מאוחר יותר, במהלך החפירות שנערכו בשנים 1959-1960, נקבעו במדויק מיקומו וגודלו של התיאטרון.
החפירות באוכריד חודשו ב-1977 ולאחר 7 שנים ב-1984, התגלה התיאטרון במלוא הדרו. מסתבר כי העובדה שהיה קבור בחול כל כך הרבה שנים, עזרה מאוד לשימורו של המבנה.
מאז שנת 2001 נערכים במקום דרך קבע קונצרטים והופעות. הופעות רבות המיוחד ניתן לראות בתיאטרון בחודשים יוני, יולי ואוגוסט. בחודש יוני נערך בעיר הפסטיבל הבלקני אשר במסגרתו מתקיימות הופעות של זמרים ולהקות פולקלור מכל רחבי הבלקן ובחודשים יולי ואוגוסט זהו פסטיבל בינלאומי. בתקופה זו מגיעים אמנים מכל רחבי העולם. על בימת התאטרון באוכריד הופיעו במהלך השנים לא מעט שמות ידועים כחוזה קאררס (José Carreras), להקת רקדני הבולשוי ואפילו הווקה פיפל שלנו (Voca People).
לא רק התיאטרון
התיאטרון העתיק באוכריד אינו האתר היחיד השווה ביקור בעיר העתיקה. בסמוך אליו נמצאות מצודת סמואל, כנסיית פנטלמון וכנסיית קנאו, אך על כל אלו בפוסטים הבאים. הנוף של אגם אוכריד כפי שהוא נשקף מהעיר העתיקה, הוא נוף מדהים ביופיו וההליכה באזור היא ממש כמו טיול בתוך ציור של אחד מגדולי האימפרסיוניסטים.
כמובן שלאוכריד נקשר גם שמו של נחום הקדוש אשר זכה אצלי לפוסט נפרד.
לסיום קצת מוסיקה
תמרה טודבסקה (Tamara Todevska) הידועה בעקר כתמרה, היא זמרת פופ מקדונית ילידת סקופיה (1985). הקריירה שלה החלה בשנת 2003 ומאז הספיקה לייצג את מדינתה בשתי תחרויות אירוויזיון: בשנת 2008 בבלגרד ולאחר מכן ב-2019 בתחרות שנערכה אצלנו בתל אביב, אז הגיעה למקום השביעי. זהו המקום הגבוה ביותר אליו הגיעה מקדוניה בתחרויות האירוויזיון עד עתה.
הנה תמרה בהופעה בתאטרון העתיק באוכריד.